ASKERİ HAMAM

Erzurum Yoncalık Mahallesi Aliravi Caddesi üzerinde,  İl Halk Kütüphanesi güneyindedir. Hamam 1981 yılına kadar askeriyenin elinde bulunduğu için ASKERİ HAMAM olarak isimlendirilmiştir.

Askeri Hamamın hiçbir yerinde kitabe yoktur. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Osmanlı dönemi hamam yapılarının mimari üslubunu taşıdığından, XVI. Yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Hamam, soyunmalık, ılıklık, sıcaklık, külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Hamamın doğu cephesinde bulunan dikdörtgen çerçeve içerisine alınmış yuvarlak kemerli kapıdan soyunmalık bölümüne girilir. Soyunmalık, tromplar üzerine oturan kubbe ile kapatılmıştır. Ilıklık kısmının üzeri tonozla örtülüdür.  Hamamın sıcaklık kısmı da tromplara oturan kubbe ile örtülüdür. Kubbenin tepesinde ışıklandırma penceresi vardır. Göbek taşının etrafında yıkanma sekileri ve kurnalar yer almaktadır. Sıcaklığın kuzeyinde üzeri kubbeyle kapatılmış halvet hücrelerine yer verilmiştir.

Hamamın güneydoğu köşesinde üzeri eğik çatı örtülü iki katlı, girişi ılıklıktan sağlanan bir mekân bulunmaktadır. Bu mekânın güneye bakan cephesinde düz atkı taşlı iki katlı pencereleri vardır.  Hamamın beden duvarları taş, örtüsü tuğladır.

Askeri Hamam planı (S.Çınar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir