Fatma Seher Erdem, 1888’de Erzurum Aşkale İlçesi Çay (Egemansur) köyünde doğdu. Babası Yahya Efendi’dir. Ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etmiş ve burada Yüzbaşı Suat Derviş Bey ile evlenmiştir. Bu evlilikten Mehmet isminde bir oğlu ve bir kızı olmuştur. Balkan Savaşı’nda eşi şehit olmuş, kendisi eşinin elbiselerini giyerek bu savaşa iştirak etmiştir. Gösterdiği kahramanlıklar ve teninin esmer olması sebebiyle KARAFATMA adıyla tanınmıştır. 1919’daki kongre günlerinde, Mustafa Kemal’le bizzat görüşebilmek için Sivas’a gitmiş, bu görüşmenin ardından, milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirilmiştir. Bir süre sonra İzmit’in işgal edildiğini duyan Kara Fatma, Topkapılı Pire Mehmet, Laz Tahsin, kardeşi Süleyman ve oğlu Mehmet ile birlikte bir çete kurarak, trenle gizlice İzmit’e geçmiştir. Bahçecik ve Servetiye yoluyla Paşaköyü ’ne geçen Kara Fatma ve adamları burada karargâh kurmuşlardır. Bu bölgede kısa sürede teşkilatlanmalarını tamamlayan Kara Fatma çetesi, çevredeki Türk köylüleriyle birlikte Yunanlılara karşı uzun süre mücadele etmişlerdir.
Kahraman kadın Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra “Üsteğmen” rütbesi ile emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı. 1954 yılında TBMM kendisine yeni aylık tespit etti.
Kara Fatma 2 Temmuz 1955 Cumartesi sabahı İstanbul Darülaceze’de vefat etmiş ve şimdilerde ortadan kaldırılıp yerine yol yapılmış bulunan Kasımpaşa’daki Kulaksız Mezarlığı’na defnedilmiştir.