KEMÂLETTİN KÂMİ KAMU

(1901 – 1948) Milletvekili – Şair

Kemalettin Kâmi Kamu, 15 Eylül 1901 yılında babasının Mal Müdürü görevi ile bulunduğu Bayburt’ta doğdu. Babası, Kılıçoğlu Osman Nuri Efendi’dir. Kemâlettin, bir yaşında Erzurum’a geldi, yedi yaşında özel hocalardan ders alarak Türkçe, Arapça ve Farsça’yı ilerletti. 1910’da dışardan sınava girerek Rüştiye birinci sınıfta öğrenim görme hakkı elde etti. Erzurum’da başladığı ortaokulu, babasının mal müdürü olarak atandığı Refahiye ‘de bitirdi. Refahiye’de iken Erzurum’un işgal edildiği haberini alan çok üzülen babasının kalp sektesinden ölmesi üzerine aile, Refahiye’den ayrılmak zorunda kaldı. Annesiyle önce Sivas’a sonra Kayseri’ye göç etti. Bir süre Bursa’da matematik öğretmeni olan ağabeyi Hüsnü Bey’in yanında bulundu, ardından İstanbul’a giderek öğrenimine devam etti. İstanbul Erkek Muallim Mektebi son sınıf öğrencisi iken, İstanbul’un işgali ve Milli Mücadele’nin başlaması üzerine, okulunu terk edip 1920’de Ankara’ya gitti. Matbuat ve İstihbarat Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. Savaş sonrası İstanbul’a gelerek dışarıdan sınavları verip yarıda bıraktığı öğrenimini tamamladı. 1933 yılında Anadolu Ajansı muhabiri olarak gönderildiği Fransa’da beş yıl kaldı ve Siyasal Bilgiler okudu. Soyadı Kanunu çıkınca “bir ülkede yaşayanların tamamı” anlamına gelen Kamu’yu seçti. 1938 yılında öğrenimini tamamlayıp Paris’ten dönünce önce İstanbul’a, sonra Ankara’ya gitti. Şiirlerinin yanı sıra ekonomi ile ilgili çalışmalar da yaptı.

Kemalettin Kamu 1939’da Rize milletvekili olarak meclise girdi. 1943 ve 1946 yıllarındaki seçimlerde iki dönem Erzurum milletvekili olarak TBMM’de yer aldı. Bir yandan da Türk Dil Kurumu’nda “terim kolu başkanlığı” yaptı.

 Hiç evlenmeyen Kemalettin Kâmi Kamu, Erzurum Milletvekili iken, 6 Mart 1948’de Ankara’da ani bir kalp krizi ile hayatını kaybetti. Ankara Cebeci Mezarlığı’na defnedildi. Kemalettin Kamu, hayattayken şiirlerinin kitaplaştığını görememiştir. Şiirleri ölümünden sonra Rıfat Necdet Evrime tarafından “Kemalettin Kamu, Hayatı, Şahsiyeti ve Şiirleri” (1949) adlı kitapta toplandı

Bibliyografya

H.A. Kasır, Erzurum Şairleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir