ŞALCI (ŞÖHRET) BACI

Bir kadının siyaseten idam edilmesi ilk defa Erzurum’da vuku bulmuştur. Gazeteler bunu yazmadılar, hükûmetin yahut mahkeme heyetinin beyanatlarında en ufak bir açıklama yoktur.
Asıl ismi şöhret’tir.  Erzurum’da ve halk arasında “Şöhret Ana”, “Şalcı Bacı” gibi isimlerle tanınıyor. Şöhret ananın yetim çocukları vardı ve bunların iaşelerini temin edebilmek için şal örüyor ve Erzurum’da bitpazarında satıyordu.

 24 Kasım 1925 günü Erzurum Valiliği önünde, çoluk çocuk ve birtakım kışkırtıcılardan oluşan bir gurup insan, 25 Ağustos 1925’te çıkarılan ve bugünde yürürlükte olan “Şapka Kanunu”nu protesto ediyorlar, valiliği taşa tutuyorlardı. Kışkırtıcılık o kadar büyük boyutta ki maalesef istenmeyen olaylar oluyordu.
Şalcı Bacı bu esnada yine pazarda çocukları için ördüğü malları satmakla meşgulken gelip ona diyorlar ki: “Senin çocuklar hükümeti taşa tutuyor, git onlara sahip çık!”

 Kadıncağız hemen Valiliğe geliyor bakıyor ki ortalarda kimse yok. Sağa sola koşuşturuyor, çocuklarının tutuklanmış olduğunu düşünüyor. Bu arada ana yüreği dayanamayıp oradaki kamu görevlilerine, şapkalılara bağırıp çağırıyor. Sağa sola koşuştururken tevkif edilerek Jandarma Komutanı Tatar Hasan Paşa ve Vali Zühtü kadın olduğuna bakılmaksızın Şalcı Bacı’ya, şapka kanununa muhalefettin idam kararını vermişlerdir.

Şalcı Bacıya son sözün nedir diye sorulduğunda demiş ki:

“Ben bir hatun kişiyim, şapka ile ne derdim var. Kadın şapka giyermi ki asıla?”.

Şalcı Bacı, Türkiye’de ilk idam edilen kadın olmuştur.

Bibliyografya
Mustafa Çetin Baydar, Şapka

Sefer Darıcı, Şalcı Bacı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir